Specialist in dakwerken

Dakisolatie

Heeft u last van een koude zolder of vindt u uw energierekening te hoog? Overweeg dan dakisolatie! Met het isoleren van uw dak kunt u tot wel €600,- op uw jaarlijkse energierekening besparen! Wilt u dit ook? Zoek dan snel een isolatiespecialist uit uw eigen regio.

Op deze pagina leest u meer over dakisolatie. U leest onder andere wat mogelijk is bij het isoleren van een hellend of plat dak en u krijgt meer informatie over de diverse isolatiematerialen. Ook krijgt u een indicatie van de kosten en leest u over de isolatiepremie die u kunt aanvragen. Besparen op dakisolatie? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan en kies de beste vakman.

plat of hellend dak isoleren

Plat of hellend dak isoleren?

Bij zowel een plat als een hellend dak is isoleren een mogelijkheid. De methode van isoleren verschilt wel bij een plat of hellend dak. Bij een hellend dak is er vaak sprake van een zolder. Als u deze niet gebruikt als verblijfsruimte, dan is het zonde om warmte aan de ongebruikte zolder te verliezen. In dat geval is het plaatsen van zoldervloerisolatie ook een goede optie. Bij een plat dak is er vaak geen sprake van een zolder, waardoor de dakisolatie directe gevolgen heeft voor de temperatuur op uw slaapkamers of zelfs woonkamer. In principe zijn er twee mogelijkheden: isoleren langs binnen of isoleren langs buiten.

dakisolatie langs buiten

Isolatie langs binnen of buiten?

Bij een hellend dak raden de meeste dakspecialisten dakisolatie langs binnen aan. Dit is via de zolder gemakkelijk te plaatsen en het is een klus die in korte tijd is uitgevoerd. Bovendien is dit een stuk goedkoper dan isoleren langs buiten, omdat er geen aanpassing aan de dakconstructie wordt gedaan.

Bij een plat dak is isolatie langs buiten juist aan te raden. Door de isolatie aan de buitenkant van het dak te plaatsen betrekt u de dakconstructie namelijk tot de geïsoleerde schil. Dit zorgt ervoor dat de kans op lekkages kleiner is dan bij dakisolatie langs binnen.

Dakisolatie plat dak aanbrengen

Bekijk hoe dakisolatieplaten langs buiten worden aangebracht.

Wat kost dakisolatie?

Wilt u uw hellend dak isoleren? Dakisolatie plaatsen langs binnen kost in dat geval ongeveer €2.000,- en isolatie langs buiten kost ongeveer het dubbele, €4.000,-. De kosten voor dakisolatie bij een plat dak liggen gemiddeld rond de €3.500,-. Bij de genoemde prijzen wordt rekening gehouden met een dakoppervlak van 70m².

Wilt u zeker weten wat uw dakisolatie gaat kosten, vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan. Zoals u in de tabel hieronder kunt zien is dakisolatie een aardige investering.

Vergeet echter niet dat u hiermee ook een flinke besparing op uw stookkosten behaalt, en de investering na verloop van tijd weer terugverdient.

Tabel: dakisolatie kosten

Vorm van dakisolatie Gemiddelde prijs bij dakoppervlak van 70m²*
Hellend dak langs binnen isoleren €2.000,-
Hellend dak langs buiten isoleren €4.000,-
Plat dak €3.500,-

* Let op: dit zijn gemiddelde prijzen die per dakspecialist verschillen. Voor een compleet overzicht van de kosten vraagt u eenvoudig gratis offertes aan.

Bespaar met dakisolatie tot €600,- per jaar op uw energierekening!

Ontvang gratis en vrijblijvend offertes van vakmannen uit jouw regio en bespaar!

besparen op dakisolatie

Besparing en terugverdientijd

Niet geïsoleerde daken zijn een enorm warmtelek. Doordat warmte stijgt gaat er onnodig veel warmte verloren en met dakisolatie valt er dan ook een flinke besparing te behalen. Laat u de isolatie aan de binnenzijde van het dak aanbrengen, dan bespaart u gemiddeld 600 m³ gas per jaar. Dit houdt in dat uw energierekening jaarlijks zo’n €400,- lager is. Daarmee verdient u de investering al in 5 jaar weer terug.

Plaatst u de isolatie aan de buitenkant dan bespaart u gemiddeld maar liefst 1000 m³ aan gas per jaar. Hierdoor bespaart u ongeveer €600,- per jaar.

De terugverdientijd is ongeveer 7 jaar. Dat heeft vooral te maken met de investering. Het isoleren van een plat dak levert zo’n €500,- per jaar op.

soorten dakisolatie

Soorten isolatie

Wie zijn dak laat isoleren, moet een geschikt isolatiemateriaal kiezen. Er zijn verschillende soorten isolatie verkrijgbaar, elk met z’n eigen voor- en nadelen. Zo heeft ieder materiaal een eigen isolatiewaarde en dit heeft een grote invloed op de uiteindelijke besparing die u gaat behalen. Daarnaast heeft de keuze voor het soort isolatie een grote rol op de totaalprijs. Zo is PUR-isolatieschuim een materiaal met een uitstekende isolatiewaarde, maar heeft het ook een hogere prijs. U heeft de keuze uit onder andere de volgende materialen:

  • PUR-isolatieschuim
  • Glaswol en rotswol
  • Isolatieplaten

PUR-isolatieschuim

PUR-isolatieschuim is al jarenlang een populaire isolatievorm. Het materiaal wordt onder andere gebruikt voor het isoleren van daken langs binnen. Het heeft als voordeel dat het erg snel is aangebracht en dat het relatief dun is. U hoeft dus geen extra leefruimte op te offeren. Het nadeel van PUR-schuim is dat de prijs relatief hoog ligt vergeleken met andere isolatiematerialen. Daarnaast is het niet het meest milieuvriendelijke materiaal. PUR-isolatieschuim mag alleen geplaatst worden door een erkend vakman, dit in verband met de gassen die vrijkomen tijdens het spuiten.

Glaswol en rotswol

Glaswol en rotswol zijn twee vergelijkbare materialen die al jarenlang gebruikt wordt bij dakisolatie. Isoleren met minerale wol is een goede keuze omdat het materiaal erg makkelijk te bewerken is. Zeker in het geval van een spanten dak is glaswol of rotswol een geschikte keuze. De wol laat zich namelijk gemakkelijk tussen balken klemmen en het vult iedere kier en gat op met isolatiemateriaal. Wel moet u een dikkere laag glaswol aanbrengen om dezelfde isolatiewaarde te behalen als bij dakisolatie met PUR.

Isolatieplaten

Isolatieplaten zijn erg geschikt bij het isoleren van daken. Deze zijn namelijk gemakkelijk op maat te snijden en ze zijn relatief dun. Het aanbrengen neemt daardoor maar weinig tijd in beslag. Isolatieplaten zijn in verschillende materialen verkrijgbaar.

Zo kun je platen van glaswol gebruiken, maar ook EPS-isolatieplaten zijn erg populair. EPS-isolatieplaten hebben als voordeel dat ze ongevoelig zijn voor vocht: wanneer het isolatiemateriaal in aanraking komt met vocht verslechtert de isolatiewaarde niet!

Dakisolatienorm 2020

Per 2020 is het in Vlaanderen verplicht om het dak te isoleren. Na 2020 moet uw dak dus voldoen aan een minimale dakisolatienorm. De norm is een R-waarde van 0,75 m²K/W. Houd hier alvast rekening mee als u nu besluit uw dak te isoleren. Als uw woning bij een controle niet voldoet aan de isolatienorm, dan worden u strafpunten toegekend. Als woningeigenaar betekent dit dat u dan alsnog dakisolatie moet laten plaatsen om zo te voldoen aan de norm. Blijkt dat uw woning herhaaldelijk niet aan deze norm voldoet, dan loopt uw woning het risico om onbewoonbaar verklaard te worden. Meer over de dakisolatienorm leest u op vlaanderen.be.

dakisolatie premie

Dakisolatie premie

Op dit moment zijn er een aantal premies die u kunt aanvragen bij het plaatsen van dakisolatie. Hiermee houdt u de kosten van het isoleren laag en verdient u de investering sneller weer terug. U kunt onder andere bij de netbeheerder een premie voor dakisolatie aanvragen. Besteedt u de isolatiewerken uit aan een aannemer, dan ligt de premie op €6,- per geïsoleerde m². Plaatst u zelf dakisolatie, dan ligt de premie rond de €3,- per geïsoleerde m². Een belangrijke voorwaarde is dat uw woning al voor 2006 is aangesloten op het elektriciteitsnet en dat u de premie aanvraagt in het jaar waarin de isolatiewerken plaatsvinden. Meer over de voorwaarden leest u op vlaanderen.be.

dakisolatie kosten

Besparen? Offertes vergelijken!

Wilt u besparen op het plaatsen van dakisolatie? Maak dan gratis en vrijblijvend gebruik van onze service. Geef uw wensen door via het offerteformulier en ontvang al snel tot 5 offertes van specialisten uit uw eigen regio. Vergelijk de vakmannen op basis van prijs en aanbod en kies zo voor de specialist met de laagste prijs. Op deze manier bespaart u tot wel 40% op de kosten!

Wilt u binnenkort uw plat dak isoleren? Of bent u nieuwsgierig naar het verschil in prijs tussen dakisolatie langs binnen of buiten? Maak dan gebruik van onze service en vindt snel de juiste vakman uit uw regio!