Specialist in daklekkages verhelpen

Daklekkage

Als u een daklekkage niet op tijd laat repareren, dan veroorzaakt het lekkend dak grote schade aan de dakconstructie. Voorkom hoge kosten en schakel bij een lekkage met spoed een dakwerker in. Door uw dak bovendien structureel te laten onderhouden verkleint u de kans op lekkages.

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

Op deze pagina leest u verder wat u moet doen als u last heeft van een lekkend dak. U leest ook op welke plaatsen een lekkage regelmatig voorkomt en hoe een dakdekker een dakreparatie uitvoert. U krijgt meer informatie over kosten voor het repareren en u leest hoe u bespaart op de kosten.

daklekkage

Oorzaken daklekkage

Een daklekkage komt regelmatig voor. De oorzaken lopen uiteen. Zo komt een daklekkage op een plat dak vaak door scheuren in het dakleer, veroorzaakt door ouderdom of een flinke storm. Bij een hellend dak wordt de lekkage vaak veroorzaakt door beschadigde dakpannen, een slechte aansluiting van het dakleer of een verstopte dakgoot. Hieronder staan de meest voorkomende oorzaken van een lekkend dak:

 • Scheur in dakleer op plat dak
 • Lekkage aan de schoorsteen
 • Beschadigde of verplaatste dakpan
 • Verstopte dakgoot

Bij een lekkend dak is het belangrijk om zo snel mogelijk een dakdekker in te schakelen. Door het dak met spoed te repareren voorkomt u beschadigingen aan de dakconstructie.

Gevolgen lekkage dak

Lekkage op het dak? Schakel dan zo snel mogelijk een vakman in om grotere schade te voorkomen. Als er water naar binnen lekt, is de kans dat dit uw dakconstructie aantast erg groot. Wanneer de constructie ernstig is aangetast door houtrot, moet u de complete dakconstructie vervangen. De reparatiekosten vallen dan véél hoger uit. Door spoedig een vakman in te schakelen voorkomt u deze en andere gevolgen van de daklekkage.

De gevolgen van een lekkage op het dak:

 • Waterschade in huis en aan uw meubels
 • Een aangetaste dakconstructie
 • Hoge luchtvochtigheidsgraad in huis
 • Lelijke vocht- en schimmelplekken op het plafond en de muren

Daklekkage? Wat te doen?

Last van een lekkend dak? Het eerste wat u dan moet doen is een dakdekker inschakelen. Het is vaak lastig te achterhalen wat de oorzaak van de daklekkage is, schakel daarom de hulp in van een ervaren vakman. Bij een grote waterlekkage is het verstandig om het water met emmers op te vangen. Zo voorkomt u dat het water ook uw interieur beschadigd. Zorg eventueel bij een lekkend dak voor een noodreparatie met behulp van een stuk zeil, totdat de dakwerkers een permanente oplossing bieden.

 • Vang overtollig water op in emmers en houd de vloeren droog
 • Maak eventueel foto’s voor uw verzekering
 • Schakel met spoed een dakdekker in voor een dakreparatie

Lekkage dak: waar ontstaan lekkages?

Een daklekkage kan op elke plek ontstaan. Toch zijn er een aantal locaties die iets kwetsbaarder zijn dan de rest van het dak, waardoor lekkages hier vaker voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan de aansluitingen in het dakleer: dit blijft een zwakkere plek dan de rest van het dakleer. Andere kwetsbaardere plekken zijn de dakgoot, de schoorsteen en een dakkapel. Hieronder staan een aantal veel voorkomende daklekkage locaties:

 • De aansluitingen of naden van het dakleer
 • In de buurt van dakgoten
 • Bij de schoorsteen
 • Rondom uw dakkapel
 • In de buurt van beschadigde dakpannen

Daklekkage plat dak

Een plat dak is vaak vatbaar voor daklekkage. Is er bij een plat dan geen goede afvoer van regenwater, dan is de kans groot dat er veel water blijft liggen. Dit leidt uiteindelijk tot een daklekkage.

Het opsporen van een lek bij een plat dak is vaak moeilijk, doordat er vaak bijvoorbeeld grind of tegels op liggen. Daarnaast komt het water vaak pas later binnen en niet op hetzelfde moment als de regenbui. Professionele dakwerkers houden hier rekening mee en maken gebruik van professionele lekdetectie apparatuur om de lekkage op te sporen.

lek in dak

Daklekkage hellend dak

Een daklekkage bij een hellend dak ontstaat vaak door een beschadigde dakpan, een dakraam dat niet goed aansluit op het dak of bij de aansluiting van een dakkapel. Vaak merkt u niets zolang het droog is, maar bij een stevige regenbui loopt het water merkt u dat het water via de muur of het plafond naar beneden loopt.
Als u het lekkend dak niet repareert, dan heeft dit gevolgen voor de dakconstructie.

De dakspecialist past de dakreparatie uiteraard volledig aan, aan de oorzaak van de daklekkage. Zit het probleem in een aansluiting van de dakkapel of schoorsteen? Dan zorgt hij ervoor dat de loodslabben weer waterdicht zijn.

Lekkage dakkapel

Een lek in de dakkapel komt ook met enige regelmaat voor. Een lekkende dakkapel kan verschillende oorzaken hebben. Het kan natuurlijk zijn dat er een beschadiging in het dak zit: dan moet u de daklekkage opsporen en laten verhelpen.

Maar dat is niet de enige optie!

Misschien is de aansluiting van de dakkapel en het dak niet goed, of is het loodwerk scheef gewaaid. Hierdoor kan regenwater naar binnen sijpelen, met lelijke vochtplekken als gevolg.

Wat kost het repareren van een daklekkage?

Het is belangrijk om een daklekkage zo snel mogelijk te laten repareren. Wat dit kost? Een daklekkage repareren op een plat dak, kost gemiddeld €250,- tot €300,- per m². Bij een plat dak liggen de reparatiekosten vaak lager, omdat het dakoppervlak gemakkelijker te bereiken is. Bovendien zijn de benodigde materialen een stuk goedkoper!

Daklekkage op een hellend dak repareren? Het vervangen van kapotte dakpannen kost gemiddeld €150,- tot €350,- per m² en het vernieuwen van de nokvorsten kost u gemiddeld €50,- tot €100,- per strekkende meter.

Een lekkende dakgoot kan ook heel veel problemen veroorzaken. Voorkom dit door de dakgoten op tijd te vervangen. Dit kost gemiddeld €65,- tot €100,- per meter.

Kosten daklekkage

Soort dak Werkzaamheden Gem. dakreparatie kosten *
Plat dak Zwakke gedeelten dakbedekking vervangen €250,- tot €300,- per m²
Hellend dak Vervangen van kapotte dakpannen €150,- tot €350,- per m²
Hellend dak Nokvorsten vervangen €50,- tot €100,- per meter
Plat/Hellend dak Dakgoten vervangen €65,- tot €100,- per meter

* Dit zijn gemiddelde kosten inclusief btw. Vraag voor exacte prijsberekeningen gratis en vrijblijvend offertes aan.

Lekkage rondom de dakgoten

Veel mensen hebben niet door dat het onderhoud aan de dakgoten van groot belang is. Bij vervuiling van de dakgoten slibt de goot langzamerhand dicht, waardoor de kans op verstoppingen vergroot. Bij een verstopping begint de goot al snel te lekken, dit kan ook problemen opleveren in huis.

Wat moet u doen bij een lekkage rondom de dakgoten?

Als u een dakwerker inschakelt, dan zal deze eerst controleren of het reinigen van de dakgoten voldoende is. Is dit niet het geval, en is er een beschadiging ontstaan, dan is dit vaak plaatselijk te repareren. Bij een grote beschadiging kan de dakdekker aanraden om de dakgoot helemaal te vervangen.

lekkage dak

Daklekkage bij de schoorsteen

U gebruikt de schoorsteen misschien niet meer, maar het is nog steeds belangrijk om hier onderhoud aan uit te voeren. Doet u dit niet, dan loopt u het risico op een lekkage. Vermoed u een lekkage aan de schoorsteen, schakel dan snel een professioneel dakspecialist in.

De vakman spoort het lek eerst voor u op. Als er geen beschadigingen in het voeg- of metselwerk zitten, controleert hij de aansluitingen. Het komt geregeld voor dat een loodaansluiting loslaat, waardoor regenwater naar binnen loopt. Als ook dit de oorzaak van de lekkage niet is, dan zit het probleem waarschijnlijk in de bovenkop van de schoorsteen. Is de schoorsteen in slechte staat? Overweeg dan een schoorsteenrenovatie.

Daklekkage repareren

Hoe de reparatie van de lekkage op het dak eruitziet, is natuurlijk afhankelijk van de beschadiging, uw daktype en de soort dakbedekking.

Heeft u een lekkage op het plat dak?

Dan spoort de dakwerker eerst de daklekkage op. Hiervoor gebruikt hij vaak speciale technieken zoals de rookgasmethode. Daarmee is de locatie van het lek heel nauwkeurig op te sporen. De dakspecialist maakt het oppervlak rond het lek schoon en plakt daarna een reparatiestrook over de beschadiging. Met een zware roller drukt hij de reparatiestrook stevig aan, zodat het dak weer volledig waterdicht is.

Daklekkage? Bespaar tot 40% op uw dakreparatie!

Vergelijk gratis meerdere dakwerkers bij u in de buurt en kies het dakdekkersbedrijf met het beste aanbod.

Lekkage opsporen met lekdetectie

Het opsporen van een lekkage in een lekkend dak is lastiger dan het lijkt: de plek van uw vochtproblemen hoeft namelijk helemaal niet de plek van het lek te zijn. Dakwerkers gebruiken verschillende technieken en kunnen het lek zo zonder breekwerk opsporen. Voorbeelden van lekdetectie zijn de rookgasmethode, veel gebruikt bij het opsporen van lekkages bij platte daken, of met behulp van een infraroodcamera.

Wat kost lekdetectie?

Voor het opsporen van een lek betaalt u gemiddeld €350,- tot €500,-. De kosten zijn natuurlijk afhankelijk van de gebruikte methode, de locatie van het lek en de arbeidskosten van de vakman.

Krijg ik de kosten vergoed van mijn verzekering?

Een lekkend dak is al vervelend genoeg, u heeft natuurlijk geen zin in hoge kosten. Maar hoe zit het bij een lekkend dak eigenlijk met de verzekering? Welke kosten worden eventueel vergoed?

Over het algemeen wordt schade door storm wel vergoed door uw inboedel- of opstalverzekering. Hetzelfde geldt voor schade door hevige regenval, en andere onvoorziene schade. De kosten voor de reparatie worden in de meeste gevallen niet vergoed. Ook schade door een lekkage bij de buren wordt niet vergoed: hiervoor wordt vaak gebruik gemaakt van de aansprakelijkheidsverzekering van de buren.

Het is belangrijk dat u zelf geen schuld heeft aan de schade. Heeft u uw raam open laten staan tijdens een flinke voorjaarsstorm? Dan valt dit niet onder de verzekering.

Daklekkages voorkomen? Handige tips!

Voorkomen is beter dan genezen, en dat is ook het geval met daklekkages. Dat begint in ieder geval met de keuze voor de dakbedekking. Laat u informeren door een vakman en kies de juiste soort dakbedekking.

Wist u dat vervuiling lekkages veroorzaakt?

Takken, bladeren en zelfs zand of modder zijn een risico op platte daken. Door het dakoppervlak jaarlijks te reinigen en te inspecteren bent u beschadigingen voor.

Zo voorkomt u daklekkages:

 • Kies de juiste soort dakbedekking: laat u informeren door een ervaren dakdekker.
 • Voer jaarlijks een dakinspectie uit om zwakke plekken in kaart te brengen.
 • Reinig uw dakoppervlak één tot twee keer per jaar.

Daklekkage laten repareren? Vergelijk gratis offertes!

Heeft u last van een lekkend dak? Schakel dan met spoed een dakwerker in. Kies voor een dakwerker bij u in de buurt, zodat u bespaart op de voorrijkosten. Een vakman spoort het lek snel op en repareert deze, zodat u verdere schade bespaard blijft. Besparen op uw dakreparatie? Dat doet u gemakkelijk met het vergelijken van offertes!

Start uw gratis offerteaanvraag!

U ontvangt dan tot wel 5 prijsopgaven van dakdekkersbedrijven bij u in de buurt. Kies de dakwerker met het beste aanbod en bespaar zo tot wel 40% op de totaalprijs!