Specialist in dakbedekking

Bitumen dakbedekking

Als u op zoek bent naar nieuwe dakbedekking voor uw platte dak, dan is bitumen een hele goede keuze. De prijs per m² ligt lager dan de prijs van andere, vergelijkbare materialen. Bitumen wordt vaak gebruikt als dakleer op platte daken, maar is in de vorm van golfplaten ook geschikt voor een schuin dak!

Op deze pagina leest u wat bitumen precies is en hoe het productieproces verloopt. U leest ook waarom het belangrijk is om te kiezen voor SBS- of APP-bitumen en u krijgt een indruk van de prijs per m².

Besparen op uw nieuwe dakbedekking voor uw plat dak? Start nu de offerteaanvraag!

bitumineuze dakbedekking

Wat is bitumen?

Bitumen wordt al eeuwen gebruikt om materialen waterdicht te maken. Maar wat is het precies? Bitumen is een onderdeel van aardolie. Aardolie bestaat uit verschillende bestandsdelen, zoals petroleumgas, benzine en diesel. Tijdens het productieproces worden deze lichtere bestandsdelen uit de olie gehaald, waarna alleen bitumen overblijft.

Waar wordt bitumen voor gebruikt?

Vroeger werd bitumen veel gebruikt om schepen waterdicht te maken, tegenwoordig gebruikt men het bitumen voor de productie van asfalt. Daarnaast is bitumen natuurlijk in te zetten als dakbedekking. Dankzij een dubbele wapening en een bewerking met APP of SBS beschermt het uw dakconstructie tegen neerslag.

bitumen dak

Voordelen van bitumen dakbedekking

Er zijn voldoende redenen om voor bitumineuze dakbedekking te kiezen. Het grootste voordeel is de prijs per m²: bitumineuze dakbedekking is namelijk een stuk voordeliger dan andere soorten dakbekleding voor platte daken. Daar komt nog bij dat het een duurzaam materiaal is: het bestaat namelijk grotendeels uit gerecyclede materialen. Het is snel te leggen, waardoor de arbeidskosten laag blijven en het is, mits het bewerkt is met APP of SBS, elastisch genoeg om goed op temperatuurwisselingen te reageren.

  • Het is voordeliger dan andere materialen
  • Bitumen bestaat voornamelijk uit gerecycled materiaal
  • Beschadiging? Het materiaal is eenvoudig te herstellen
  • Dankzij kunststofvezels zoals APP of SBS is het elastisch

Wat zijn de kosten voor bitumen?

De prijs per m² voor bitumineuze dakbedekking loopt uiteen van €25,- tot €50,- per m². Bij deze prijs per m² zit de btw, de materialen én de arbeidskosten bij inbegrepen. Stel dat u een dakoppervlak heeft van 25 m², in dat geval ligt de totaalprijs gemiddeld tussen €625,- tot €1.250,-! Daarmee is het een stuk voordeliger dan andere materialen. Voor deze prijs profiteert u van een gemiddelde levensduur van 25 jaar.

Natuurlijk is deze prijs een indicatie, de exacte kosten kunnen verschillen per dakdekker. Wilt u weten wat de bitumineuze dakbedekking precies kost? Vraag dan gratis offertes aan en kies de dakdekker met het beste aanbod!

Prijs voor bitumen per m²

Materiaal Prijs per m² * Gem. totaalprijs
bij dak van 25 m²
Levensduur
Bitumen dakbedekking €25,- tot €50,- €625,- tot €1.250,- 25 jaar

* Dit zijn gemiddelde prijzen per m² inclusief btw, materiaal en arbeidskosten. Vraag voor exacte prijsberekeningen gratis offertes aan.

Waar zijn de totaalkosten van afhankelijk?

De totaalprijs is afhankelijk van meerdere factoren. Uiteraard speelt de grootte van uw dakoppervlak een belangrijke rol: hoe groter, des te hoger de kosten.

Wilt u besparen op de kosten, dan is het mogelijk om de oude bitumineuze dakbedekking als onderlaag te gebruiken. Dit bespaart de dakdekker een hoop tijd, waardoor de arbeidskosten een stuk lager uitvallen. Houd er wel rekening mee dat dit alleen kan als uw dakconstructie sterk genoeg is.

Daarnaast is het een optie om zelf de oude bitumineuze dakbedekking te verwijderen voordat de dakdekker aan de slag gaat. Weet wel dat het werken op hoogte altijd risico’s met zich meebrengt. Heeft u niet de juiste materialen, schakel hiervoor dan een dakdekker in.

Overkoepelende renovatiepremie aanvragen

Bent u toe aan nieuwe dakbekleding? Dan heeft u mogelijk recht op de overkoepelende renovatiepremie!

Wat houdt de renovatiepremie in?

Deze premie bedraagt 20% of 30% van het totaalbedrag, afhankelijk van uw inkomen. Er zitten een aantal voorwaarden aan deze premie.

Zo moet u in ieder geval €2.500,- investeren in de nieuwe bitumineuze dakbedekking. De woning moet liggen in het Vlaamse Gewest en moet in ieder geval 30 jaar oud zijn. Het is belangrijk dat u het huis voornamelijk gebruikt als woonhuis. Meer weten over de voorwaarden of aanvraagprocedure? Lees dan verder op vlaanderen.be.