Specialist in dakwerken

Vraag meerdere offertes aan

Bitumen dakbedekking

Voor de ontwikkeling van EPDM dakbedekking was bitumen het meest gebruikte materiaal voor de bekleding van platte daken. Hoewel de meeste van onze klanten tegenwoordig kiezen voor het gebruik van EPDM zitten er nog steeds vele voordelen verbonden aan het gebruik van bitumen golfplaten. Wilt u meer weten over de eigenschappen van een bitumen dakbedekking?

Bent u benieuwd naar de prijs van een dakbescherming naar uw wensen? Of hebt u een vraag over het vernieuwen van uw huidige dak? Lees dan de informatie die wij hier op deze pagina voor u verzameld hebben. Wij zijn een netwerk van dakwerkers werkzaam in heel Vlaanderen. Vraag via het contactformulier op de offertepagina vrijblijvend meerdere offertes aan en vergelijk deze op prijs en voorwaarden.

plat dak

Wat is bitumen?

Regelmatig krijgen wij de vraag wat bitumen precies is, en wat het verschil is tussen bitumen en teer. Eerst een antwoord op wat het product is: bitumen is en viskeuze vloeistof die wordt gevonden in ruwe aardolie. Men destilleert het materiaal van de andere elementen met behulp van fractionele destillatie. In dit proces wordt bijvoorbeeld benzine of diesel gefilterd. Daarnaast kan bitumen ook door de natuur worden gevormd. Hoewel bitumen en teer veel overeenkomsten hebben, verschillen zij in achtergrond. Teer kan worden gevonden in steenkool en hout, terwijl bitumen eigenlijk een vloeistof is, dat bij bepaalde temperaturen een vastere vorm aanneemt. Bij hoge temperaturen verandert het product in een bitumineuze vloeistof.

Voordelen en nadelen

De nadelen van bitumen en daarmee van een bitumineuze vloeistof is dat het zeer beïnvloedbaar is door de buitentemperatuur. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat ook bij een extreme kou het materiaal kan overgaan van een visco elastisch product naar een hard bros glas, wat gemakkelijk afbreekt. Daarnaast heeft het product een hoge brandbaarheid. Kiest u voor bitumen golfplaten als dakbedekking voor uw schuur? Dan zult u zeker rond om oud en nieuw moeten oppassen met vuur, het materiaal vliegt relatief snel in brand. Naast nadelen heeft bitumen echter ook vele voordelen die het plaatsen van dit materiaal als dakbedekking voor platte daken zeer aantrekkelijk maakt. Voordelen zijn onder andere de duurzaamheid van het materiaal, de hoge waterdichtheid en de eenvoudige plaatsing. Bovendien is het materiaal bestand tegen UV-straling.

Bitumen golfplaten

Voor het afdekken van schuurtjes of carports zijn golfplaten een uitstekende keuze. Golfplaten kunnen van diverse materialen worden gemaakt zoals plastic, pvc, en bitumen. Het voordeel van bitumineuze golfplaten is dat bij deze dakbedekking de ruimte niet alleen snel wordt afgesloten, maar deze ook vochtdicht is en profiteert van enige warmteisolatie. Het nadeel van de golfplaten is dat ze een hogere prijs hebben dan standaard golfplaten. U moet rekening houden met prijzen rond de €10,- voor twee vierkante meter. Bent u benieuwd of golfplaten ook geschikt zijn als dakbedekking voor het platte dak van uw schuur? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij informeren u graag over de diverse golfplaten die wij in het assortiment hebben en de andere vormen van dakbedekking zoals PVC en EPDM waarmee wij platte daken kunnen afdekken.
bitumineuze dakbedekking

vloeibare bitumen

Vloeibare bitumen

Zoals gezegd is bitumen eigenlijk een vloeistof. Dit wordt ook wel aangeduid met de term bitumineuze vloeistof. Hoewel wij meestal vaste bitumineuze stoffen verkopen, is de vloeibare variant eigenlijk meer geschikt voor het bedekken van platte daken. In dit geval wordt over de onderliggende dichte laag de vloeibare bitumen gestreken. Wilt u zelf gebruik maken van een bitumineuze stof als dakbedekking? Volg dan het volgende stappenplan:

  • Stap 1. Breng een primer aan op de bestaande ondergrond. Dit vormt de hechtlaag voor het vloeibare materiaal. En zorgt tevens voor een waterdichte basis.
  • Stap 2. Breng de vloeibare dakbedekking aan. Houdt hierbij goed rekening met hoekjes en opstaande randen.
  • Stap 3. Voorzie eventueel de bitumineuze vloeibare laag van een extra coating om te voorkomen dat u al snel weer een dakrenovatie moet uitvoeren.

Plat dak maken

Heeft uw huidige schuur nog helemaal geen dak? Dan moet u kiezen of u een hellend of plat dak wilt maken. De meeste van onze klanten maken de keuze voor een plat dak, omdat platte daken gemakkelijker te plaatsen zijn, en platte daken bovendien een eenvoudiger onderhoud kennen. Bij het maken van platte daken dient u rekening te houden met onder andere de draagkracht van de muren en de dakconstructie. Vervolgens dient u het oppervlak af te dekken met hardhoutenplaten, eventueel voorzien van een isolatielaag. Vervolgens is het de beurt aan de dakbedekking. Kies voor golfplaten van PVC als u wilt profiteren van een lange levensduur, of maak gebruik van EPDM. Hebt u hulp nodig bij het leggen van dakbedekking op uw platte daken? Een dakwerker uit ons netwerk is u met alle plezier van dienst.

Plat dak vernieuwen

Net als bij een hellend dak is het ook voor platte daken noodzakelijk om deze regelmatig te controleren op beschadigingen en deze eventueel te vernieuwen. Dakwerkers maken hiervoor gebruik van diverse professionele technieken. Bij platte daken van zowel PVC, EPDM als andere producten is het bijvoorbeeld zaak om goed te letten op de afwatering en eventueel vochtophoping. Wij raden daarom ook altijd aan om onder de dakbedekking van platte daken een vochtwerende laag te plaatsen. Is uw huidige platte dak van bitumen gemaakt en wilt u dit vernieuwen met behulp van PVC? Vraag dan een roofing specialist bij u in de regio om de voorwaarden voor het installeren van PVC. Het kan zijn dat u hiervoor eerst een extra basislaag op de dakconstructie aan moet laten brengen. Wij geven u desgewenst graag advies over de mogelijkheden.

Prijzen

De prijs voor het bedekken van platte daken is afhankelijk van diverse factoren. De meest belangrijke invloedsfactor is het materiaal waar u voor kiest. Bij de meeste dakwerkers hebt u de keus uit onder andere EPDM, PVC en vloeibare bitumen. Over het algemeen is de prijs voor PVC het hoogst. Dit kent echter ook de langste levensduur. Een tweede invloedsfactor is de mate van aanpassingen die wij eerst moeten uitvoeren bij het dak. Is het noodzakelijk om eerst de oude bitumineuze laag weg te halen, voordat wij het dak kunnen vernieuwen? Of moeten we zelfs een compleet nieuw dak maken. Wilt u graag weten wat de exacte prijs wordt voor het vernieuwen van de dakbedekking? Vraag dan via ons contactformulier een vrijblijvende offerte aan.

Vrijblijvende offertes

Hebt u vragen over het plaatsen van een EPDM of PVC dakbedekking waar u eerste een bitumineuze dakbescherming had? Bent u benieuwd naar de prijs voor vloeibare bitumen? Of wilt u weten wat het gaat kosten als een dakdekker uit ons netwerk uw platte dak gaat maken of vernieuwen? Aarzel dan niet om ons contactformulier in te vullen. Geef hierop uw exacte wensen aan, en wij zorgen ervoor dat uw hulpvraag spoedig beantwoord wordt, of dat u meerdere vrijblijvende offertes krijgt toegestuurd van specialisten bij u in de regio. Vergelijk deze zelf op basis van prijs en aanbod, en kies zo voor de dakspecialist die het beste bij u past! Nadat u de prijsoffertes heeft aangevraagd sturen wij ze snel naar u op.