Expert in leien dakbedekking

Leien daken

Leien daken worden al jarenlang bewonderd vanwege hun natuurlijke en luxueuze uitstraling. Bent u geïnteresseerd in leisteen als dakbedekking? Leisteen kan namelijk ook op úw dak geplaatst worden! Kies voor een leien dak en profiteer al snel van de voordelen van dakbedekking van leisteen. Op deze pagina leest u meer over de verschillende soorten leistenen, de voordelen, de kosten die hieraan verbonden zijn en hoe u de dakbedekking het beste kunt onderhouden.

Wilt u ook tot 40% besparen op uw leidak? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan van dakdekkers uit uw eigen regio en kies het dakdekkersbedrijf met de laagste prijs.

leisteen dakbedekking

Voordelen leistenen

Steeds vaker wijken mensen af van de standaard dakpannen als dakbedekking. Leisteen is tegenwoordig bijvoorbeeld erg populair als dakbedekking. Dit komt omdat leisteen een aantal belangrijke voordelen heeft. Zo geeft het een prachtige, luxueuze sfeer en gaan natuurleien uw hele leven mee. U hoeft in dat geval uw dakbedekking nooit meer te vervangen. Daarnaast is leisteen erg goed bestand tegen temperatuurverschillen en vereisen ze nauwelijks onderhoud. Dit zijn de belangrijkste voordelen van leien daken:

  • Dakleien, zeker natuurleien, hebben een hele lange levensduur.
  • Leien daken vereisen nauwelijks onderhoud.
  • Dakleien hebben een unieke en natuurlijke uitstraling.
  • Leien daken zijn stormvast en goed bestand tegen het weer.
soorten leien

Soorten leien

Leisteen als dakbedekking biedt veel voordelen, maar het nadeel is dat de prijs relatief hoog ligt. Er zijn gelukkig meerdere soorten dakleien verkrijgbaar. Zo kunt u ook tegen een lagere prijs de uitstraling van natuursteen nabootsen. Daarnaast zijn dakleien verkrijgbaar in verschillende vormen en kleuren. Zo is leisteen verkrijgbaar in zowel vierkant als rechthoekige vormen en is het een optie om leisteen met afgeronde hoeken te plaatsen. Qua kleur zijn er verschillende mogelijkheden, afhankelijk van het soort leisteen dat u kiest. U heeft de keuze uit:

  • Natuurleien
  • Kunstleien
  • Bitumen leien

Natuurleien

Natuurleien hebben een hogere kostprijs omdat deze rechtstreeks uit de natuur gehaald worden. Het aanbod aan kleuren en patronen is dan ook erg divers: kleuren variëren van grijs tot blauw en groen en van bruin tot antraciet.

De charme ontstaat vanuit de kleine imperfecties. Geen enkele leisteen is hetzelfde, waardoor er een heel natuurlijke sfeer ontstaat.

Kiest u voor natuurstenen? Dan hoeft u nauwelijks nog onderhoud uit te voeren en hoeft u de komende 80 jaar geen nieuwe dakbedekking te plaatsen.

Hoe plaatst de vakman een dak van natuurleien?

Kunstleien

Het nadeel van natuurleien is de hogere kostprijs. Daarom wordt de uitstraling ook wel nagebootst met behulp van kunstleien. Deze dakbedekking is verkrijgbaar in verschillende grijs-, bruin- en roodtinten. Kunstleien worden geproduceerd van vezelcement. Doordat kunstleien geproduceerd worden, is elke leisteen nagenoeg hetzelfde. Hierdoor is de uitstraling een stuk strakker en moderner dan die van natuurleien. U hebt bij kunstleien dus een groot aanbod aan kleuren, vormen en legverbanden, maar de levensduur is aanzienlijk korter dan de levensduur van natuurlijk leisteen.

Bitumen leien

Tegenwoordig is er ook de keuze uit bitumen leien. Bitumen leien worden ook wel shingles genoemd en dit zijn lange stroken bitumen. Bitumen leien zijn geschikt voor veel verschillende soorten daken. U komt de shingles onder ander tegen op tuinhuisjes of schuren, maar ook hellende daken kunt u afwerken met bitumen dakleien.

Het voordeel van bitumen dakleien is dat deze verkrijgbaar zijn in een breed aanbod aan kleuren en worden tijdens het plaatsen vastgenageld aan de dakconstructie.

Wat kost een leien dak?

Doordat leien daken een hoge kwaliteit bieden, liggende kosten over het algemeen iets hoger dan andere soorten dakbedekking. Kiest u bitumen leien, dan bent u het goedkoopst uit. Hiervan ligt de prijs rond de €30,- tot €40,- per m². De gemiddelde levensduur van bitumen leien daken is ongeveer 25 jaar. Kunstleien zijn doorgaans iets duurder. Hiervan ligt de kostprijs gemiddeld tussen de €30,- en €65,-. De levensduur is iets langer, daken met kunstmatige leien gaan ongeveer 25 tot 35 jaar lang mee. Tot slot is er nog de keuze voor natuurleien. Dit is de meest kostbare optie: de prijs ligt gemiddeld tussen de €55,- en €199,-. Hoewel natuurstenen in aanschaf duurder zijn, gaan ze wel een leven lang mee.

Onderhoud en levensduur rieten dak

Er wordt vaak ten onrechte gedacht dat rieten daken veel onderhoud vereisen. Toch valt het in de praktijk aardig mee. In principe bestaat het onderhoud uit het schoonhouden van het dakoppervlak. U wilt namelijk voorkomen dat het riet door vervuiling niet goed meer kan drogen, omdat dit het rottingsproces in werking zet. Dit betekent dat u mossen en algen zoveel mogelijk wilt voorkomen. Hiervoor kunt u uw rieten dak onderhouden met een mos- en algenwerend middel. Daarnaast is het belangrijk om takken, bladeren en dennennaalden minimaal eens peer jaar goed te verwijderen zodat het rieten dakoppervlak weer vrij is. De gemiddelde levensduur van rieten dagen bedraagt 25 jaar. Met goed onderhoud gaat een rieten daken tot wel 40 jaar lang mee.

Wat kost een leien dak?

Doordat leien daken een hoge kwaliteit bieden, liggende kosten over het algemeen iets hoger dan andere soorten dakbedekking. Kiest u bitumen leien, dan bent u het goedkoopst uit. Hiervan ligt de prijs rond de €30,- tot €40,- per m². De gemiddelde levensduur van bitumen leien daken is ongeveer 25 jaar.

Kunstleien zijn doorgaans iets duurder. Hiervan ligt de kostprijs gemiddeld tussen de €30,- en €65,-. De levensduur is iets langer, daken met kunstmatige leien gaan ongeveer 25 tot 35 jaar lang mee. Tot slot is er nog de keuze voor natuurleien. Dit is de meest kostbare optie: de prijs ligt gemiddeld tussen de €55,- en €199,-. Hoewel de natuurstenen in aanschaf duurder zijn, gaan ze wel een leven lang mee.

Tabel: kosten leistenen

Soort leistenen Prijs per m² * Gemiddelde levensduur
Bitumen leien €30,- tot €40,- 25 jaar
Kunstleien €30,- tot €65,- 25 tot 35 jaar
Natuurleien €55,- tot €199,- 80 tot 100 jaar

* Let op: dit zijn gemiddelde prijzen, inclusief btw en plaatsen. Voor een compleet overzicht van de kosten vraagt u gemakkelijk en vrijblijvend gratis offertes aan.

Wilt u leistenen door een ervaren dakspecialist op uw dak laten aanbrengen?

Vraag dan snel en eenvoudig vrijblijvende offertes aan van vakmannen uit uw eigen regio!

Leidak leggen

Zelf een leiendak leggen? Het is altijd verstandig om een professioneel dakdekker in te schakelen voor dergelijke dakwerken. Allereerst omdat dit voor u een stuk veiliger is: de vakmannen beschikken over de juiste gereedschappen en middelen om veilig uw dak te bedekken. De dakdekker verwijdert eerst alle oude dakpannen. De latten waarop de dakpannen of dakleien zijn bevestigd verwijdert hij ook. Sommige mensen kiezen ervoor om direct hun dak goed te isoleren, maar dit is niet noodzakelijk. De dakdekker plaatst daarna nieuwe latten om de leien aan te bevestigen. Hij plaatst daarna de leisteen stuk voor stuk op de nieuwe latten en spijkert deze vast.

Onderhoud dakleien

In principe heeft een leidak maar weinig onderhoud nodig. Voor het verbeteren van het uiterlijk is het wel verstandig om leien daken na verloop van tijd te reinigen. Als leisteen vochtig wordt is dit een goede ondergrond voor mossen. Mossen en algen moet u toch verwijderen, omdat de mossen de kwaliteit van leien daken verslechtert. Het reinigen van leien daken gebeurt vaak met een hoge drukspuit. De meeste dakdekkers raden aan om de leisteen na het ontmossen te coaten. Deze coating zorgt ervoor dat de leistenen waterdicht zijn. Hiermee verkleint u de kans dat mosgroei na verloop van tijd weer terugkeert.

dakleien

Asbesthoudende dakleien herkennen

Jaren geleden werd er bij kunstleien geproduceerd van asbestcement. Tegenwoordig zijn de schadelijke effecten van asbesthoudende producten duidelijk en wordt hier gelukkig een ander materiaal voor gebruikt. Toch is het verstandig om te controleren of bestaande leien daken inderdaad asbest bevatten. Heeft u een leidak? Als de leien tussen 1988 en 1996 geproduceerd zijn dan bestaat er de mogelijkheid dat er asbest aanwezig is. Het herkennen van asbest is lastig. Op eternit.be leest u daarom meer over de mogelijkheid van asbest in uw leien dak.

dakleien prijs

Vergelijk offertes en bespaar!

Bespaar tot wel 40% op leien daken! Wij zijn een netwerk van dakdekkers, werkzaam in heel Nederland. Als u een offerteaanvraag doet, ontvangt niet één, maar maximaal vijf offertes van specialisten uit uw eigen regio. Vergelijk de prijzen van meerdere aanbieders en kies zo het dakdekkersbedrijf met de scherpste prijs! Zijn de kunstleien op uw dak aan vervanging toe? Of wilt u graag uw dakpannen vervangen door leien? Bij een dakdekker bent u altijd verzekerd van de beste service tegen de laagste prijs. Bovendien is het vergelijken van offertes gratis en helemaal vrijblijvend: waar wacht u nog op?