Specialist in dakwerken

Rieten daken

Heeft u altijd al gedroomd van een rieten dak op uw woning? Voor het plaatsen van nieuwe rieten daken of het vervangen en onderhouden van riet is het wel belangrijk om een ervaren rietdekkersbedrijf in te schakelen. Niet elke dakdekker is ook ervaren als rietdekker, daarom is het vinden van geschikt een rietdekkersbedrijf vaak een lastige klus. Op deze pagina leest u hoe u gemakkelijk en snel een rietdekkersbedrijf uit uw eigen regio vindt! Ook leest u meer over de kosten voor het plaatsen en onderhouden van het riet en vindt u meer informatie over de mogelijkheden van een premie.

Op zoek naar een betrouwbare en betaalbare rietdekker? Vul dan snel het offerteformulier in en ontvang tot 5 gratis en vrijblijvende offertes van vakmannen uit uw eigen regio!

dak van riet

Voordelen rieten dak

Eén van de belangrijkste voordelen van rieten daken, is de pittoreske uitstraling. Voor veel mensen is dit de reden om te kiezen voor een rieten dak. Toch hebben rieten daken voldoende andere belangrijke voordelen. Zo heeft riet van nature een isolerende werking en zorgt het er op hetzelfde moment voor dat er voldoende ventilatie in huis is. Rieten daken voorkomen dus vervelende vochtproblemen. Al met al zijn dit de belangrijkste voordelen van rieten daken:

  • De elegante, chique uitstraling.
  • Rieten daken zorgen voor voldoende ventilatie in huis.
  • Riet heeft een goede isolerende waarde.
rietdekker aan het werk

Is uw dak geschikt voor een rieten dak?

Misschien kijkt u al jarenlang verlangend naar de prachtige rieten daken en overweegt u zelfs om uw dakpannen te vervangen door riet. Toch is niet elke woning direct geschikt voor een rieten dak. Bent u geïnteresseerd in riet, vraag dan advies aan een professioneel rietdekker.

Een rietdekkersbedrijf kan beoordelen of uw woning inderdaad geschikt is voor riet. Rieten daken hebben een minimale hellingshoek van 45 graden nodig. Hoe steiler het dak, des te beter de kwaliteit van het riet blijft. Voor kleinere oppervlakken, zoals op een dakkapel, is een lagere hellingshoek ook geschikt. Het is in ieder geval belangrijk dat regenwater zo snel mogelijk wordt afgevoerd, om verrotting van het riet te voorkomen.

Hoe plaatst de vakman een rieten dak?

Traditionele of gesloten dakconstructie?

Er zijn in principe twee manieren om rieten daken te bevestigen. De allereerste methode is de traditionele constructie. Hoewel er nog steeds huizen zijn met een traditionele dakconstructie, wordt dit bij nieuwe rieten daken eigenlijk niet meer toegepast. Dat heeft vooral te maken met de isolatie en de brandveiligheid.

Bij rieten daken met een traditionele constructie plaatst de rietdekker het riet direct op houten latten, waardoor u van binnenuit direct tegen het rieten dak aankijkt. Een gesloten dakconstructie noemt men ook wel een schroefdak. In dit geval is de dakconstructie gesloten en ligt het rieten dak op het schroefdak. Dit is brandveiliger en biedt meer isolatie.

Onderhoud en levensduur rieten dak

Er wordt vaak ten onrechte gedacht dat rieten daken veel onderhoud vereisen. Toch valt het in de praktijk aardig mee. In principe bestaat het onderhoud uit het schoonhouden van het dakoppervlak. U wilt namelijk voorkomen dat het riet door vervuiling niet goed meer kan drogen, omdat dit het rottingsproces in werking zet. Dit betekent dat u mossen en algen zoveel mogelijk wilt voorkomen. Hiervoor kunt u uw rieten dak onderhouden met een mos- en algenwerend middel. Daarnaast is het belangrijk om takken, bladeren en dennennaalden minimaal eens peer jaar goed te verwijderen zodat het rieten dakoppervlak weer vrij is. De gemiddelde levensduur van rieten dagen bedraagt 25 jaar. Met goed onderhoud gaat een rieten daken tot wel 40 jaar lang mee.

Wat kost een rieten dak?

Voor het plaatsen van een rieten dak betaalt u ongeveer een prijs van €90,- tot €110,- per m². Voor de afwerking van de nokvorsten liggen de kosten ook gemiddeld tussen de €90,- en €110,- per m² en voor het onderhoud betaalt u de rietdekker een prijs van ongeveer €5,- tot €10,- per m². Deze kosten zijn allemaal inclusief materiaal- en arbeidskosten en btw.

Houd er rekening mee dat de prijs per rietdekkersbedrijf enorm kan verschillen. Voor een compleet overzicht van de kosten is het daarom verstandig om vrijblijvend offertes aan te vragen. Zo kiest u gemakkelijk de rietdekker uit uw regio met de laagste kosten.

Tabel: kosten rieten dak

Soort Gemiddelde prijs*
Rieten dak €90,- tot €110,- per m²
Nokvorsten €90,- tot €110,- per meter
Onderhoud €5,- tot €10,- per m²

* Let op: dit is een gemiddelde prijs, inclusief materiaalkosten, arbeidskosten en btw. De prijzen verschillen per rietdekker. Vraag gratis vrijblijvende offertes aan voor een compleet overzicht van de kosten.

Op zoek naar een dakspecialist voor leggen van een rieten dak?

Ontvang gratis en vrijblijvend offertes van vakmannen en bespaar tot wel 40%!

Premie voor dakwerken 2018

Het onderhouden en vervangen van rieten daken klinkt als een flinke investering. Gelukkig kunt u mogelijk een premie aanvragen voor de dakwerken. Zo kunt u onder andere de renovatiepremie aanvragen. Deze premie bedraagt 20% of 30% van de facturen, afhankelijk van uw eigen inkomen. Wel moet u minimaal €2.500,- aan facturen kunnen voorleggen. U leest meer over deze renovatiepremie op vlaanderen.be. Daarnaast hebt u mogelijk recht op een plaatselijke subsidie. Een rietdekkersbedrijf uit de regio kan u hierover informeren, maar op premiezoeker.be vindt u gemakkelijk een overzicht van alle landelijke en plaatselijke premies die u voor uw werken kunt aanvragen.

Rieten dak isoleren

Riet is van nature een goede isolator. Door de open structuur van rieten daken, bestaat het dakoppervlak uit ongeveer 30 centimeter stilstaande lucht. Zoals u zich kunt voorstellen, houdt dit de warmte ’s winters goed binnen en blijft het ’s zomers juist lekker koel. Toch is het in sommige situaties verstandig om rieten daken extra te isoleren. Zeker met de dakisolatienorm van 2020 in het achterhoofd. Dakisolatie bij rieten daken is mogelijk met bijvoorbeeld isolatiefolie. Bij het isoleren van rieten daken gelden dezelfde isolatiepremies als bij isolatie bij standaard daken.

rieten dak en verzekering

Rieten dak en verzekering

Wat door veel mensen als nadeel wordt gezien, is dat het afsluiten van een woonverzekering met een rieten dak lastig is. Het is wel belangrijk om te weten dat het vooral lastig is om rieten daken met een traditionele constructie te verzekeren, omdat dit minder brandveilig is dan een rieten dak met schroefdak. Heeft uw rieten dak een schroefdak, dan is het regelen van de verzekering geen probleem en betaalt u niet meer premie dan iemand met een andere dakbedekking. Als u geïnteresseerd bent in een rieten dakoppervlak, dan hoeft u zich over de verzekering dus geen zorgen te maken!

rietdekkersbedrijf kosten

Vergelijk offertes en bespaar!

Wist u dat u gemakkelijk tot wel 40% kunt besparen op de kosten van uw nieuwe rieten dak? Vergelijk de kosten van verschillende rietdekkers uit uw regio en kies zo voor het rietdekkersbedrijf met het beste aanbod! Op die manier bent u altijd verzekerd van de beste kwaliteit tegen de laagste prijs. Heeft u altijd al gedroomd van een rieten dak en bent u benieuwd of uw dakoppervlak hier geschikt voor is? Of wilt u graag meer informatie over de prijzen van het vervangen van het riet? Vul dan snel het offerteformulier in. U ontvangt dan, gratis en vrijblijvend, tot maximaal 5 offertes van specialisten uit uw eigen regio!