epdm plaatsen

EPDM plaatsen

Een plat dak wordt voortdurend blootgesteld aan warmte, kou en stilstaand water, maar een dakbedekking van EPDM is hier goed tegen bestand. Hoewel er bij een plat dak altijd een risico op lekkages is, is EPDM één van de dakbedekkingen die het langst mee gaan. Het is populair omdat u dit relatief eenvoudig kunt plaatsen en het erg goed bestand is tegen de verschillende weersomstandigheden. Op deze pagina vindt u daarom een uitgebreide handleiding waarmee u zelf eenvoudig uw dakbedekking plaatst. Wilt u het toch liever niet zelf plaatsen? Dan staat één van de dakwerkers uit ons netwerk graag voor u klaar! Vul ons contactformulier in en u ontvangt meerdere offertes op maat om te vergelijken. Zo profiteert u op de voordeligste manier al snel van een plat dak met nieuwe dakbedekking!

EPDM als dakbedekking

Als we het hebben over EPDM, dan gaat het om een verzamelnaam voor synthetische rubbers: ethyleen, propyleen, dieen en monomeer. EPDM is erg geschikt als dakbedekking, om verschillende redenen. Zo gaat het gemiddeld 40 tot 50 jaar mee en is het erg elastisch, waardoor het niet zal scheuren. Hierdoor vereist het praktisch geen onderhoud. Mocht er onverhoopt toch een beschadiging ontstaan dan kan u hier eenvoudig zelfklevend folie op aanbrengen om het te repareren. Andere voordelen zijn dat het altijd beloopbaar blijft en dat u het over bestaande dakbedekking kan plaatsen. Doordat de oude dakbedekking niet verwijderd hoeft te worden, bespaart u op de kosten.

Type ondergrond

Een ander voordeel van EPDM is dat u het op praktisch iedere ondergrond kunt aanbrengen. Op onder meer over bitumen, hout, lood, zink en isolatieplaten. U kunt het ook over steenachtige materialen plaatsen, waardoor u niet eerst de oude bedekking hoeft te verwijderen. Hoewel EPDM voornamelijk wordt gebruikt bij platte daken, zou u het ook op schuine daken kunnen plaatsen. De belangrijkste voorwaarde van de ondergrond is dat deze het gewicht van het folie kan dragen: gemiddeld 1,23 kg per m2 bij een dikte van 1 mm. Afhankelijk van de ondergrond is het mogelijk de dakbedekking op diverse manieren te plaatsen. U zou het met ballast op een plat dak kunnen leggen, maar het is ook een optie om het geheel volledig vast te lijmen.

Is de dakbedekking van uw plat dak aan vervanging toe? Laat EPDM plaatsen door een dakdekker!

Bent u zelf handig? Dan kan u via het stappenplan op deze pagina ook zelf een poging wagen.

Stap 1: Voorbereiding

Als u op een plat dak EPDM wilt plaatsen, maak dan eerst de ondergrond goed schoon. Heeft u nog geen isolatiemateriaal op het dak aangebracht? Leg dan eerst het isolatiemateriaal met dampremmende folie aan. Zorg bij het folie voor een overlap van 15 centimeter en plak het vast met dubbelzijdig tape. Als ook het isolatiemateriaal naadloos is aangesloten moet u de ondergrond opnieuw goed reinigen. Zorg ervoor dat deze compleet droog en stofvrij is voor het beste resultaat. Plaats vervolgens het EPDM op uw plat dak en laat het een half uur rusten voordat u hiermee aan de slag gaat. Houd voor het aanbrengen de temperatuur in de gaten, het mooist is een temperatuur van boven de 5 graden Celsius.

Stap 2: Lijm aanbrengen

Als het membraam even heeft kunnen rusten, vouwt u het via de korte zijde tot de helft terug. Vlak voor het folie brengt u een streep bodemlijm aan. Door een aantal gaten onderin het blik te boren verdeelt u de rest van de lijm eenvoudig over het plat dak. U kunt de lijm grotendeels eenzijdig aanbrengen op de ondergrond. Voor de laatste 20 centimeter en voor de opstaande randen gebruikt u niet dezelfde bodemlijm, maar juist een opstandenlijm voor extra stevigheid. Dit moet u wel tweezijdig aanbrengen: op de ondergrond en op het EPDM.

Stap 5: Daktrim & hemelwaterafvoer

Nu de dakbedekking goed aangebracht is zult u de hemelwaterafvoer opnieuw moeten aansluiten. Teken de afvoer op de juiste plek en knip het vlak iets kleiner uit. Nu kan u de hemelwaterafvoer door het gat geplaatst worden. Met een ander stuk EPDM kan u dit waterdicht maken. Breng kit aan rondom de afvoer en plaats op het kit een nieuw stuk folie. Door dit stevig aan te drukken komt de kit weer onder het membraam vandaan, waarna u het met een natte vinger nogmaals glad kan strijken. Om de dakbedekking aan de randen te trimmen, snijdt u het net over de rand af. Breng een streep kit aan over de hoek waarop u vervolgens de daktrim kunt plaatsen. Schroef deze tot slot vast met 4 schroeven.

zelf epdm plaatsen

Stap 3: EPDM aanbrengen

Na het plaatsen van de lijm, kunt u voorzichtig het membraan terug vouwen of rollen. Druk het zachtjes aan zodat het folie goed hecht met de lijm. Werk hierbij vanuit het midden naar buiten toe. Sla het lijmen van de dakranden nog even over en herhaal deze stap bij het plakken van de andere helft. Omdat u waarschijnlijk meerdere stukken folie gebruikt, moet u de naden goed verbinden. Houd rekening met een overlap van minimaal 10 centimeter en breng kit aan onder de bovenste laag. Druk dit stevig aan zodat het kit ook onder het membraam vandaan komt en strijk dit daarna glad met een natte vinger.

Stap 4: Dakranden

Voor extra stevigheid is het van belang dat u bij de dakranden een speciale opstandenlijm gebruikt. Deze moet u op zowel het membraan als op de ondergrond aanbrengen. Met behulp van een blokkwast brengt u de lijm aan op beide materialen. Vouw het EPDM folie niet direct terug, maar wacht tot de lijm vingerdroog is geworden. Nu kunt u het membraam ook over de opstaande randen leggen. Gebruik eventueel een aandrukroller om het stevig vast te plakken. Om lekkages te voorkomen is het belangrijk dat u de hoeken niet knipt! Vouw deze tot een puntzak en lijm ze dan nogmaals vast.

epdm dakbedekking prijs

Hoe is de prijs opgebouwd?

Als u een plat dak opnieuw wilt bedekken heeft u de keuze uit verschillende materialen. De prijs van EPDM valt in dezelfde prijscategorie als de andere soorten dakbedekkingen. Toch is EPDM op langer termijn voordeliger omdat het aanzienlijk langer mee gaat: tot wel 50 jaar, bijna twee keer zo lang als de levensduur van een plat dak met bitumen! Voor EPDM ligt de prijs, inclusief montage, rond de €29,- tot €75,- per vierkante meter. Deze prijs wordt natuurlijk grotendeels bepaald door de uurprijs van de specialist. Als u besluit zelf de dakbedekking aan te leggen, dan bespaart u natuurlijk de montagekosten. U betaalt in dat geval rond de €15,- per vierkante meter.

epdm dakbedekking plaatsen

Besparen? Offertes aanvragen!

EPDM als dakbedekking heeft diverse voordelen, maar één van de belangrijkste is misschien wel dat het zo eenvoudig te plaatsen is! Heeft u echter geen tijd om uw nieuwe dakbedekking te plaatsen? Geen nood, wij zijn een netwerk van dakwerkers en wij helpen u graag verder. Zoals u hierboven kunt zien lopen de verschillende prijzen van dakwerkers ontzettend uiteen: elke dakwerker kan zelf zijn uurloon bepalen. Daarom is het verstandig om meerdere dakwerkers met elkaar te vergelijken, zodat u er zeker van bent dat u de beste prijs betaalt! Als u contact met ons opneemt sturen wij u daarom meerdere offertes op maat, die u zelf kan vergelijken.