Schoorsteen laten renoveren?

Schoorsteen renoveren

Verouderde of beschadigde schoorsteen op het dak? Schakel dan een vakman in voor een schoorsteen renovatie. Een schoorsteen renoveren voorkomt gevaarlijke situaties, zoals koolmonoxidevergiftiging. Of kapotte stenen die van het dak vallen. Op zoek naar een dakexpert bij u in de buurt?

Start nu uw gratis offerteaanvraag.

Na de aanvraag ontvangt u de offertes zo snel mogelijk in uw mailbox. Vergelijk verschillende experts en kies de vakman met het beste aanbod: op die manier bespaart u tot wel 40% op het renoveren van de schoorsteen!

Op deze pagina leest u wat een schoorsteenrenovatie inhoudt, hoeveel dit kost en waarom renoveren zo belangrijk is.

Waarom een schoorsteenrenovatie uitvoeren?

Als uw schoorsteen verouderd of beschadigd is, is het belangrijk om de schoorsteen te herstellen. Hiermee ziet uw dak er netter en verzorgder uit, waardoor het pand in waarde stijgt.

Maar dat is niet het enige voordeel van een renovatie!

Een schoorsteen renoveren voorkomt ook gevaarlijke situaties en vochtproblemen in huis. Rookterugslag is heel gevaarlijk, en is zeker een risico als u uw rookkanaal slecht onderhouden is. Bovendien bestaat er altijd de mogelijkheid dat er stenen naar beneden vallen, met mogelijke daklekkage als gevolg.

De grootste voordelen van een schoorsteenrenovatie:

 • Een renovatie voorkomt veel (vocht)problemen in huis.
 • Een schoorsteen renoveren voorkomt rookterugslag.
 • Met een schoorsteenrenovatie verhoogt u de woningwaarde.

schoorsteenrenovatie

Wat kost een schoorsteenrenovatie?

Wilt u uw schoorsteen herstellen? Dan bent u ongetwijfeld benieuwd naar de kosten. De prijzen van een complete renovatie starten rond de €500,-. De totale prijs wordt voor een groot deel beïnvloed door de werkzaamheden die u laat uitvoeren.

Wilt u alleen het voegwerk vervangen? Dit kost gemiddeld €40,- per m². Voor het vervangen van enkele gebroken stenen betaalt u ongeveer €12,- per steen. En kiest u ervoor om de schoorsteen na het renoveren te impregneren, dan kost dit gemiddeld €7,- per m².

Kosten schoorsteen renoveren

Werkzaamheden Gemiddelde prijs*
Vervangen voegwerk €40,- per m²
Vervangen gebroken stenen Circa €12,- per steen
Impregneren €7,- per m²
Complete schoorsteenrenovatie Vanaf €500,-

* Let op: dit zijn gemiddelde prijzen. Benieuwd naar de exacte kosten? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan.

Laat uw schoorsteen renoveren voor de laagste prijs!

Vergelijk gratis offertes en kies de vakman met het beste aanbod: bespaar tot wel 40%!

Wanneer schoorsteenrenovatie uitvoeren?

Een verouderd of versleten rookkanaal veroorzaakt vervelende problemen. Als het rookkanaal slecht doortrekt, is er sprake van rookterugslag. Dit houdt in dat de rook weer terugkeert in de kamer, waardoor het risico op koolmonoxidevergiftiging ontstaat.

Aan de buitenkant levert een verouderde schoorsteen ook problemen op. Beschadigde stenen, kapot voegwerk, oude loodslabben; het zorgt er allemaal voor dat regenwater de woning binnen sijpelt. Hierdoor ontstaan vervelende vocht- en schimmelplekken.

Wanneer moet ik mijn schoorsteen renoveren?

 • Als er kapotte stenen zijn.
 • Wanneer het rookkanaal niet goed doortrekt.
 • Als de loodslabben aan vervanging toe zijn.

renovatie schoorsteen

Wat houdt een schoorsteenrenovatie in?

Een schoorsteen herstellen gebeurt op verschillende manieren. De renovatie is dus volledig afhankelijk van de staat van uw schoorsteen. De eerste stap van een renovatie is dus een grondige inspectie. Zo weet de vakman welke werkzaamheden hij moet uitvoeren om het rookkanaal te herstellen.

Een aantal mogelijke werkzaamheden die horen bij een renovatie zijn het vervangen van kapotte stenen en het vernieuwen van voegwerk. Het is ook een optie de schoorsteen te repareren met een nieuwe schoorsteenkap, zodat u niet langer last heeft van vocht in huis.

Ook uw schoorsteen renoveren? Vergelijk dan gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de kosten!

Inspectie

Voorafgaand aan het renoveren voert de vakman een inspectie uit. Hiermee brengt hij alle problemen in kaart, zodat u weet hoe u de schoorsteen moet renoveren. Moet u alleen de buitenkant renoveren of is het ook noodzakelijk het rookkanaal te renoveren?

We raden u aan om de schoorsteen eens per jaar goed te laten reinigen: laat dan ook direct een inspectie uitvoeren. Op die manier bent u grote problemen voor, en bespaart u dus hoge renovatiekosten.

Voegwerk herstellen

Voegwerk dat beschadigd is en afbrokkelt, beschermt de schoorsteen niet meer. Regenwater wordt zo naar binnen gezogen, waardoor het in huis lelijke vochtproblemen veroorzaakt.

Daar komt nog bij dat de voegen een hele grote invloed hebben op het uiterlijk. Stoort u zich aan het scheve metselwerk? Met de juiste voeg valt dit niet meer op!

Hoe herstelt de vakman het voegwerk?

Eerst verwijdert hij de bestaande voegen. Dit kan met de hand of met een slijptol. Hij vervangt dan eventueel kapotte stenen en voegt het metselwerk dan opnieuw.

Kapotte stenen vervangen

Kapotte stenen in de schoorsteen zorgen voor vocht- en tochtproblemen in huis. Bovendien brengen ze de constructie van de schoorsteen in gevaar, dus het is wel belangrijk om de kapotte stenen snel te herstellen.

Een reparatie is bij kapotte stenen niet mogelijk, de vakman moet ze volledig vervangen. Hiervoor gebruikt hij natuurlijk dezelfde soort stenen zodat de renovatie niet opvalt. Hij slijpt eerst de voegen weg, en verwijdert dan de kapotte stenen. Daarna plaatst hij de nieuwe stenen en voegt hij de schoorsteen opnieuw.

Kapotte stenen of beschadigd voegwerk? Laat uw schoorsteen renoveren!

Vind eenvoudig en snel een vakman in uw regio en bespaar tot wel 40%!

Nieuw rookkanaal: tuberen

Gebruikt u het rookkanaal regelmatig en trekt deze slecht door? Dan is het een optie om het rookkanaal te tuberen. Deze methode wordt heel veel toegepast bij oudere woning.

Tuberen houdt in dat de vakman een flexibele buis in het rookkanaal plaatst. Het grote voordeel hiervan is dat u de schoorsteen renoveert zonder de buitenkant van uw woning aan te passen. Dit is dus ook een hele goede optie bij oude monumentale panden.

Schoorsteenkap plaatsen

Vroeger werd een schoorsteen afgedekt met een bovenplaat van cement. Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen voor een schoorsteenkap van pvc of rvs. Het voordeel hiervan is dat het minder onderhoud nodig heeft en het rookkanaal beter beschermt tegen regeninslag. Bovendien gaat de schoorsteenkap stukken langer mee, omdat vogels minder snel op een pvc-schoorsteenkap gaan nesten.

Kan ik zelf mijn schoorsteenkap vervangen?

Wij raden u aan om hiervoor altijd een vakman in te schakelen. Het werken op hoogte is zonder de juiste bescherming erg gevaarlijk.

Impregneren

Na het renoveren, is het mogelijk de schoorsteen te impregneren. Impregneren houdt in dat de vakman een onzichtbare beschermlaag aanbrengt op de schoorsteen. Deze beschermt het metselwerk tegen vervuiling. Roet, zand en andere vervuiling hechten namelijk niet langer aan het oppervlak. Hierdoor is de schoorsteen stukken gemakkelijker schoon te maken!

Daar komt nog bij dat impregneren ervoor zorgt dat de schoorsteen er langer mooi en verzorgd uit laat zien. Door de renovatie te combineren met impregneren, houdt u de kosten per m² zo laag mogelijk.

schoorsteen renoveren

Complete schoorsteenrenovatie

Bij hele oude huizen met een verouderde schoorsteen raden we aan om een complete schoorsterenovatie uit te laten voeren. Een complete renovatie bestaat uit verschillende dakwerken:

 • Inspectie
 • Tuberen
 • Voegwerk herstellen
 • Kapotte stenen vervangen
 • Schoorsteenkap plaatsen
 • Impregneren
U heeft geen risico op rookdoorslag, waardoor koolstofmonoxide geen gevaar meer is. U kunt de schoorsteen dus weer veilig gebruiken!

Ook als u de schoorsteen niet gebruikt heeft een schoorsteenrenovatie veel voordelen. Uw schoorsteen ziet er na de renovatie weer als nieuw uit, waardoor uw huis in waarde stijgt. Bovendien is er geen gevaar dat kapotte stenen naar beneden vallen.

Schoorsteen laten renoveren? Gratis offertes vergelijken!

Schoorsteen renoveren? Ga niet zelf aan de slag maar schakel altijd een ervaren vakman in. Hij inspecteert de schoorsteen, herstelt de voegen en vervangt eventueel kapotte stenen. Met de hulp van een vakman bespaart u uzelf waardevolle tijd en energie én hoeft u niet zelf het hoge dak op te klimmen. Ook een vakman inschakelen?

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

U ontvangt zo snel mogelijk de prijsopgaven van meerdere specialisten in uw regio. Kies zelf de vakman met het beste aanbod en bespaar zo tot wel 40% op uw schoorsteenrenovatie! En geen zorgen, want de aanvraag is gratis en vrijblijvend: u zit dus nergens aan vast!