Hemelwaterafvoer

De hemelwaterafvoer is misschien wel één van de belangrijkste onderdelen van daken. Zonder fatsoenlijke regenwaterafvoer loopt het hemelwater slecht weg, waardoor u altijd wateroverlast zult hebben: ook bij een hellend dak. Hoewel een dakgoot lang meegaat, moet u deze met verloop van tijd vervangen. Gelukkig is er volop de keuze uit verschillende materialen en vormen zodat er altijd een mogelijkheid is die het huis de juiste uitstraling geeft.

Is uw regenwaterafvoer aan vervanging toe? Of wilt u liever een ander materiaal gaan gebruiken? Ook als u een reparatie nodig heeft kunt u bij ons terecht. Als u ons contactformulier invult sturen wij u meerdere offertes op maat, zodat u deze kunt vergelijken op prijs en aanbod. Zo betaalt u niets teveel voor uw nieuwe regenwaterafvoer!

Wat is HWA?

Hemelwaterafvoer, ook wel regenwaterafvoer genoemd, is de voorziening voor het opvangen en afvoeren van hemelwater. Dit is belangrijk, als het hemelwater geen kans krijgt om weg te lopen dan blijft het liggen. Dit heeft mogelijke lekkages als gevolg. De meest bekende vorm van hemelwaterafvoer is de regenpijp. De dakgoot is wel een belangrijk onderdeel in de HWA, maar wordt formeel niet tot regenwaterafvoer gerekend. Voor een goede doorstroming is het belangrijk dat de regenpijp groot genoeg is. Welk diameter er voor de hemelwaterafvoer nodig is, is onder meer afhankelijk van de stijl en het oppervlak van de dakbedekking. Als materiaal is PVC of zink populair.

HWA bij hellend dak

De regenwaterafvoer wordt bij een hellend dak geregeld door de dakgoot en de regenpijp. De dakgoot loopt onder afschot, zodat het water gemakkelijk richting de hemelwaterafvoer loopt. De benodigde diameter van de regenpijp is afhankelijk van diverse factoren. Zo speelt bij een hellend dak niet alleen het oppervlak een rol, maar ook de hellingsgraad. Zo heeft u bij een hellingsgraad van 50 graden en een dakoppervlak van 85 vierkante meter een regenpijp nodig met een diameter van 80 mm. Weet u niet zeker welke diameter nodig is bij een hellend dak? Twijfel dan niet om een vakman in te schakelen.

Is de hemelwaterafvoer van uw platte of hellende dak aan vervanging toe?

Vraag vrijblijvend offertes aan van dakwerkers uit ons netwerk en vergelijk prijsindicaties!

hemelwaterafvoer plat dak

HWA bij plat dak

Zeker bij een plat dak is een goede HWA cruciaal. Als de regenwaterafvoer niet goed geregeld is, dan blijft het water liggen. Het gewicht hiervan tast de dakbedekking aan, waardoor u bij een plat dak een groter risico loopt op lekkages. In plaats van de dakgoot heeft een plat dak zelf een lichte hellingsgraad, waarbij de HWA op het laagste punt gemonteerd dient te worden. Om te voorkomen dat bladeren, takken of kiezelstenen verstoppingen veroorzaken wordt er vaak gebruik gemaakt van een zogenoemde kiezelbak. Deze wordt over de HWA geplaatst, zodat het water wel richting de regenpijp kan lopen, maar het vuil geen kans krijgt.

PVC

Eén van de meest gebruikte materialen voor de HWA is de PVC. In dit geval worden zowel de dakgoot als de regenpijp van PVC gemaakt. Het is een populaire keuze omdat een dakgoot van PVC voordeliger is dan menig ander materiaal. Daarbij is het al lang niet meer alleen in de standaard grijze kleur verkrijgbaar, maar kunt u een kleur kiezen die bij de stijl van uw huis past. Het vereist maar weinig onderhoud, dus zodra het geplaatst is hoeft u er maar weinig naar om te kijken. Wel is het verstandig om de dakgoot en regenpijp van tijd tot tijd te reinigen, zodat er geen verstoppingen ontstaan.

Zink

Hoewel PVC al veel gebruikt wordt, is een regenwaterafvoer van zink het meest populair. Zink is in de aanschafprijs iets duurder en u zult jaarlijks onderhoud moeten laten uitvoeren, maar dan gaat de regenpijp tot wel 40 jaar lang mee! Hoewel u bij zink geen keuze heeft uit verschillende kleuren, geeft het materiaal wel een authentieke uitstraling aan het huis. Wel bent u beperkt in uw keuze voor de dakgoot. Waar u bij PVC voor zowel een mast- als bakgoot kunt kiezen, komen dakgoten van zink voornamelijk als een mastgoot. Deze vorm draagt wel bij aan de authentieke uitstraling van het materiaal.

Hemelwaterafvoer aanleggen

In sommige gevallen zult u de hemelwaterafvoer moeten vervangen. Als u het juiste materiaal heeft en een ervaren klusser bent dan kan u er natuurlijk voor kiezen om zelf uw HWA aan te leggen. Onthoud wel dat er grote gevolgen kunnen zijn als de regenwaterafvoer niet goed in elkaar steekt en het inschakelen van een vakman kan u deze ellende besparen. U bepaalt zelf hoe u de regenwaterafvoer geregeld wilt hebben. U kan gebruik maken van een regenton, maar de vakman kan uw hemelwaterafvoer ook in de grond infiltreren. Het regenwater bezinkt dan in de grond, of het wordt via de hemelwaterafvoer van de gemeente naar een sloot of vijver afgevoerd.

Prijzen

De prijs voor uw nieuwe hemelwaterafvoer is afhankelijk van het materiaal dat u kiest, het aantal meter dat nodig is en de uurprijs van de vakman die u inschakelt. Voor een HWA van PVC betaalt u per vierkante meter ongeveer €20,-. De prijzen voor een dakgoot van zink beginnen rond de €30,-. De grootste kosten zijn de arbeidskosten: voor het verwijderen en plaatsen van de regenwaterafvoer betaalt u €800,- tot €1.300,-. Als uw regenpijp op de erfgrens ligt, dan is het verstandig om te overleggen met de buren. Door samen de HWA te laten vervangen kunt u de kosten delen.

Besparen? Vergelijk offertes!

Zoals u hierboven kan lezen, zitten er grote verschillen in de prijzen van verschillende dakwerkers. Om zoveel mogelijk op de kosten te besparen, is het altijd verstandig om verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Moet uw hemelwaterafvoer worden vervangen? Of wilt u graag een regenwaterafvoer van aluminium laten plaatsen? Ook als de hemelwaterafvoer gerepareerd of schoongemaakt moet worden kan u terecht bij een dakwerker uit ons netwerk. Als u ons contactformulier invult sturen wij u, gratis en vrijblijvend, meerdere offertes toe van aanbieders uit uw regio. Vergelijk de verschillende prijzen en bedrijven en kies de dakwerker die het best bij u past!

regenwaterafvoer