Dakpannen laten leggen?

Dakpannen

Dakpannen zijn een hele goede keuze als dakbedekking bij een hellend dak. Ze zijn betaalbaar, hebben een lange levensduur en er is keuze uit verschillende kleuren. Dakpannen zijn daarmee geschikt voor ieder type woning: van modern tot klassiek!

Start de gratis offerteaanvraag!

Op deze pagina leest u meer over dakpannen als dakbedekking. U leest meer over de verschillende soorten en materialen, krijgt informatie over het verschil tussen nieuwe en oude pannen en leest hoe u dakpannen het beste laat kuisen. Tot slot leest u over eventuele premies die u kunt aanvragen. Wilt u ook besparen op uw pannendak?Prijzen dakpannen

Het vervangen van een pannendak doet u niet vaak. Wat kosten dakpannen dus precies? De prijs van nieuwe dakpannen is afhankelijk van het soort dakpan dat u kiest. Voor nieuwe keramische dakpannen ligt de prijs rond de €32,- tot €65,- per m². De prijzen voor deze dakpannen zijn inclusief montage. Bovendien heeft u tegen deze kosten dakpannen die ruim 100 jaar meegaan!

Toch een beperkter budget? De prijs van nieuwe betonnen sneldakpannen ligt rond de €22,- tot €41,- per m². Voor deze kosten heeft u dakpannen die gemiddeld 30 jaar meegaan. Voor kunststof dakpannen liggen de kosten rond de €40,- tot €60,- per m² en in het geval van metalen dakpannen starten de prijzen (exclusief montage) rond de €52,-

Wat kosten dakpannen?

Soort dakpan Prijs per m²* Levensduur
Keramische dakpannen €32,- tot €65,- inclusief montage 100+ jaar
Betonnen dakpannen €22,- tot €41,- inclusief montage 30 jaar
Kunststof dakpannen (dakpanplaten) €40,- tot €60,- inclusief montage 30 jaar tot 50 jaar
Metalen dakpannen (dakpanplaten) Vanaf €52,- exclusief montage 30 jaar

*Dit zijn gemiddelde kosten inclusief btw. Vraag voor exacte prijsberekeningen gratis en vrijblijvend offertes aan.


Besparen op de prijs van uw nieuwe dakpannen? Vergelijk offertes!

Kies het beste aanbod en koop uw dakpannen tegen de scherpste prijzen!


dakpannen

Soorten dakpannen

Als u een nieuw pannendak laat plaatsen, heeft u de keuze uit meerdere soorten dakpannen. De meest bekende soorten pannendaken zijn keramische en betonnen dakpannen. Maar wist u dat het ook mogelijk is om kunststof of metalen dakpanplaten te laten plaatsen? Hieronder leest u meer over de eigenschappen van de verschillende soorten dakpannen.

Keramische dakpannen

Keramische dakpannen zijn de meest duurzame dakpannen. Een keramisch pannendak gaat namelijk tot wel 100 jaar mee! Kiest u voor een keramisch pannendak, dan hoeft u deze dus niet weer te vervangen! De kosten zijn iets hoger dan voor bijvoorbeeld een betonnen pannendak, maar door de lange levensduur is het zeker een aantrekkelijke optie.

Een keramisch pannendak heeft een natuurlijke uitstraling en zijn daarmee heel geschikt voor klassieke woningen. Ze zijn bovendien goed bestand tegen weersinvloeden en zijn ook verkrijgbaar met een verouderde look voor een authentieke uitstraling. Wat kosten keramische dakpannen?

Gemiddeld betaalt u voor een keramisch pannendak €32,- tot €65,- per m².

Kunststof dakpannen

Voor een moderne uitstraling is de kunststof dakpan een uitstekende keuze. Kunststof dakpannen bestaan in principe uit dakpanplaten. Hierdoor is het plaatsen van kunststof dakpannen heel snel en efficiënt. Omdat de dakpanplaten bovendien heel licht van gewicht zijn, zijn ze heel geschikt voor zwakkere dakconstructies.

Een ander voordeel van kunststof dakpannen, is dat ze verkrijgbaar zijn met ingebouwde isolatie. Zo hoeft u niet apart uw dak nog te isoleren! De dakplaten zijn geschikt voor daken met een hellingsgraad van ongeveer 7 tot 10 graden.

De prijzen van de dakpannen liggen rond de €40,- tot €60,- per m².

Metaal

Naast kunststof is er ook de keuze voor metalen dakpanplaten. Metalen dakpannen zijn iets duurder dan kunststof en gaan gemiddeld 30 jaar lang mee. Dankzij een speciale coating zijn de platen beschermd tegen roest. De metalen dakpannen zijn bovendien verkrijgbaar in veel verschillende kleuren en vereisen nauwelijks onderhoud. De platen worden tot een lengte van zeven meter geproduceerd.

De metalen dakpannen geven uw woning een hele robuuste, moderne uitstraling. Deze dakbedekking is dus heel geschikt voor nieuwe woningen.

De prijs van nieuwe metalen dakpannen starten rond de €52,-.

betondakpannen

Beton

Bent u op zoek naar een goedkope manier om uw pannendak te vernieuwen, kies dan voor betonnen dakpannen. Betonnen sneldakpannen gaan gemiddeld 30 jaar mee. U heeft de keuze uit verschillende kleuren. Elke dakpan is voorzien van een dubbele beschermlaag. Deze zorgt ervoor dat uv-straling, vocht en kou de kwaliteit van de betondakpan niet verminderen.

Betonnen dakpannen hebben een prima prijs-kwaliteitverhouding en zijn snel te plaatsen. Bovendien heeft de productie van betonnen sneldakpannen maar een kleine invloed op het milieu.

De prijzen van betondakpannen liggen rond de €22,- tot €41,- per m².

Geglazuurde dakpannen

Tot slot is er de keuze uit geglazuurde dakpannen. Dit is een verstandige keuze als uw woning in een bosrijke omgeving staat. Geglazuurde dakpannen zijn namelijk voorzien van een extra coating. Tijdens het glazuren spuit men een glasachtige laag op de dakpan. Deze coating zorgt ervoor dat mos, algen en andere vervuiling niet aan het oppervlak kan hechten. Dat is belangrijk, omdat vervuiling het pannendak kan beschadigen!

Een ander voordeel is dat geglazuurde dakpannen een mooie uitstraling hebben. De coating zorgt voor een warme, heldere kleur met een glanzende laag.

Oude dakpannen of nieuwe dakpannen kiezen?

Naast het plaatsen van nieuwe dakpannen, is het ook mogelijk om oude dakpannen aan te brengen. Dit zijn gerecyclede dakpannen met een verouderde, authentieke uitstraling.

Waarom zou ik dit doen?

Veel mensen met een oudere woning of zelfs een monumentaal pand kiezen voor oude dakpannen. Oude dakpannen passen qua uitstraling heel goed bij het uiterlijk van het pand. Ook zijn de kosten van oude dakpannen in veel gevallen lager dan de prijs van nieuwe dakpannen.

In de meeste gevallen is het kiezen voor nieuwe dakpannen een verstandigere keuze. Deze hebben over het algemeen een langere levensduur.

Holle of platte dakpannen?

Bij een pannendak heeft u de keuze uit holle of platte dakpannen. Welke optie de beste keuze is, is onder andere afhankelijk van de hellingsgraad van uw dak. Holle dakpannen zijn gebogen en hebben geen sluiting. Deze is vooral geschikt voor daken met een hellingsgraad van minimaal 25 graden.

Er zijn verschillende soorten platte dakpannen. De meeste tegelpannen zijn heel licht golvend, maar de tegeldakpan is helemaal plat. Deze is daardoor alleen geschikt voor daken met een minimum dakhelling van 35 graden. Met tegelpannen krijgt uw dak een heel vlak uiterlijk.

holle of platte dakpannen

Afmetingen

Dakpannen zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen. De gemiddelde afmetingen van dakpannen zijn ongeveer 42 centimeter hoog en 33 centimeter breed. Kiest u voor een keramisch pannendak? Hoewel ook keramische dakpannen in principe vaste afmetingen hebben, moet u rekening houden met een maatafwijking van 2% per dakpan.

Hoe komt dit?

Omdat keramiek een natuurlijk materiaal is, is elke dakpan verschillend. Door een verschil in het vochtgehalte, de klei of oventemperatuur ontstaat er af en toe een klein verschil in de afmetingen van de dakpannen. Dakwerkers houden bij het plaatsen van keramische dakpannen rekening met deze maatafwijking. Zo ziet u in de dakpannen zelf niet dat er een maatverschil tussen zit.


Besparen op uw nieuwe dakpannen? Vergelijk offertes!

Kies de vakman met het beste aanbod en bespaar tot 40%!


Dakpan merken

Wie zich gaat oriënteren op dakpannen, merkt dat er verschillende merken verkrijgbaar zijn. Een aantal populaire merken zijn Pottelberg, Koramic en Monier. Weet u niet welk merk de beste keuze is? Een vakman helpt u met het kiezen van het juiste merk. Hieronder leest u meer over de bekendste merken.

Pottelberg

Pottelberg dakpannen zijn al jarenlang een begrip in België. De dakpannen zijn gemaakt van klei en hebben een gemiddeld formaat. De standaard dakpan heeft een platte vorm, wat het mogelijk maakt deze snel en gemakkelijk te plaatsen. Bij Pottelberg bent u aan het juiste adres voor dakpannen in verschillende kleuren en vormen.

Monier

Monier is de afgelopen jaren steeds bekender geworden. Monier biedt betonnen en keramische dakpannen tegen een scherpe prijs. Kiest u voor Monier, dan bent u verzekerd van een duurzaam product van hoge kwaliteit. Naast deze dakpannen bent u bij Monier aan het juiste adres voor verschillende daksystemen, waaronder dakpanplaten.

Wienerberger

Wienerberger dakpannen richt zich al jaren op de productie van keramische producten met een lange levensduur. Vooral populair zijn de dakpannen van de Koramic lijn. Dakpannen uit de Koramic lijn zijn duurzaam en hebben een luxueuze uitstraling. Overweegt u dakpannen van het merk Wienerberger? Een vakman adviseert u graag.

Dakpannen plaatsen

Het leggen van dakpannen lijkt een eenvoudige klus. Toch moet deze heel precies uitgevoerd worden. De dakpannen beschermen uw dakconstructie tegen weer en wind. Het is dus belangrijk dat alles goed zit. Vakmannen beginnen over het algemeen met het plaatsen van de bovenste dakpannen. Deze lijmen ze goed vast. Daarna werken ze richting de dakvoet. Ook hier lijmen ze de laatste rij dakpannen goed vast. De nok werken ze af met nokvorsten, zodat uw dak optimaal beschermd blijft.

Alternatieven voor dakpannen

Zijn er alternatieven voor een pannendak? Zeker! Steeds meer huizen in België hebben een rieten dak. Riet heeft een prachtige natuurlijke uitstraling en past goed bij landelijke woningen. Bovendien isoleert riet uitstekend. Een tweede alternatief is een leien dak. Dakleien zijn ook een natuurproduct, en ze geven een woning een hele natuurlijke uitstraling. Bovendien heeft een leien dak ook een levensduur van bijna 100 jaar! Kiest u voor een leien dak, dan hoeft u deze niet weer te vervangen.

dakpannen offertes

Vraag gratis offertes aan, vergelijk & bespaar!

Is uw hellend dak aan nieuwe dakbedekking toe? Dan zijn dakpannen een uitstekende keuze. Er zijn veel verschillende soorten dakpannen en de prijzen variëren enorm. Zo is er voor ieder wat wils! Heeft u een beperkt budget? Goed nieuws: met het vergelijken van offertes bespaart u al snel tot wel 40% op de totaalprijs!

Ook offertes vergelijken? Vergelijk gratis offertes!

Start de offerteaanvraag en ontvang zo snel mogelijk tot 5 offertes van dakspecialisten bij u in de buurt. Vergelijk de kosten van de dakpannen en kies de vakman met het beste aanbod! Dit is gratis en zonder verplichting: u zit dus helemaal nergens aan vast!